Sven-Åke Larsson

Sven-Åke Larsson

Mannen som mättar både funktionärer och VIP-are under Segersjödagarna

Sven-Åke ”Svenne” Larsson ser till att 270 funktionärer på Segersjödagarna Örebro 2018 får både mat och dryck under eventet och Sven-Åke ansvara också för att alla som besöker VIP-tältet inte behöver gå hungriga därifrån. Efter snart 20 år som ansvarig för maten vet Sven-Åke precis vad som krävs under den hektiska helgen på Segersjö.

Sven-Åke Larsson i köket

– Jag har ju varit med ett tag nu så jag vet att varm mat till funktionärerna är väldigt uppskattat. Det brukar inte vara mycket kvar i wokpannan när lunchen är över, säger Sven-Åke och gör en djupdykning bland sina noteringar från tidigare år.

Lagad mat till 270 funktionärer, kallskuret till besökarna i VIP-tältet och frukost till alla tävlingsryttarna. Så ser arbetsuppgiften ut för Sven-Åke och hans stab som just nu förbereder sig inför helgen 25-26 augusti.

Totalt kommer de att laga ca 1200 portioner mat under och det krävs en stor mängd råvaror av olika slag. I runda slängar kommer det att gå åt 40 kilo lax, 30 kilo kycklingspett, 40 kilo ost samt frukt och grönt i massor.

– Jag har ju mina anteckningar från tidigare år så vi har rätt bra koll på hur mycket vi behöver beställa.

Trots pensionering fortsätter Sven-Åke med matlagning i olika sammanhang i Örebro.

– Matlagning har varit mitt liv, jag började när jag var femton och har jobbat i många olika restauranger under åren.

Sven-Åke har varit matansvarig under Segersjödagarna från allra första början.

– Det har blivit ett riktmärke i almanackan. Det är jobbigt men roligt och även om man är jättetrött när den där helgen är över så tar det inte lång tid innan man börjar tänka på nästa års event. Det är ett härligt gäng som jobbar med Segersjödagarna och det är väl det som gör att man fortsätter, säger Sven-Åke och gör en notering om 30 kilo tomater. 

/ Birgitta Ekblad

Tillbaka till Segersjödagarna